WRM- Bijscholing
Rij-instructeur
- Online
- Vanuit huis
- Ook in avonden
- Ook in weekenden
- Flexibel en gemakkelijk
- IBKI- Gecertificeerd

Rijinstructeur WRM Bijscholing
Elk rijinstructeur moet voor de verloopdatum van zijn instructiebevoegdheidspas (WRM-pas) de verplichte WRM-bijscholing hebben afgerond. De bijscholing bestaat uit een theoretische bijscholing en een praktische bijscholing.
De bedoeling van WRM Bijscholing is het opfrissen en updaten van je kennis en vaardigheden als rijinstructeur of om nog meer nieuw kennis en vaardigheden te leren om een nog betere rijinstructeur te worden. Wij hebben verschillende WRM Cursussen om dat te bereiken!
Theoretische Bijscholing
De rijinstructeur moet in totaal 6 dagdelen theoretische bijscholing volgen. Dit doet hij door deel te nemen aan theoretische bijscholingscursussen. Een bijscholingscursus bestaat uit een WRM- bijscholingsonderwerp die uit een aantal dagdelen bestaat. De rijinstructeur mag zal kiezen aan welke bijscholingsonderwerp hij wil deelnemen.
Belangrijk hierbij is wel dat de instructeur per verlenging de betreffende cursus niet eerder heeft gevolgd. Dus als de instructeur de cursus niet eerder heeft gevolgd of het is voor een nieuwe verlengingstermijn dan telt de dagdelen mee voor de WRM-bijscholing.
Ook is vereist dat de rijinstructeur minimaal één bijscholingscursus volgt die over Wet- en Regelgeving gaat. Wij hebben hiervoor de bijscholingscursus RVV (WRM 28). Dus als de rijinstructeur bijvoorbeeld deelneemt aan de cursus ”RVV (WRM 28)” dan heeft hij voldaan aan deze eis.
De theoretische bijscholing kent overigens geen examen. De enige vereiste is dat de rijinstructeur deelneemt aan de cursussen en zijn geldige rijbewijs en WRM-pasje bij zich heeft. Een controleur van het IBKI kan hierop controleren door middel van een steekproef.
WRM- Bijscholingscursussen
Wij geven de volgende WRM- theoretische bijscholingscursussen:
- Faalangstinstructeur (WRM 20). 2 dagdelen.
- Het lesgeven aan 16- en 17-jarigen in het kader van 2todrive (WRM 25). 2 dagdelen
- Coaching en Feedbackgeven (WRM 26). 2 dagdelen.
- RVV (WRM 28). 2 dagdelen
- Alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer (WRM 43). 2 dagdelen
Klassikaal of Online bijscholing (Webinar)
Theoretische WRM bijscholing mogen van het IBKI klassikaal als ook online gegeven worden. Bij de online bijscholing, ook wel WRM Webinar genoemd, is het wel een vereiste dat de cursus zich wel leent om online gegeven te worden. Dus een cursus waarbij de cursisten bijvoorbeeld een opdracht moeten uitvoeren die niet online kan, mag niet online gegeven worden maar enkel klassikaal.
Hoofdzakelijk geven wij de WRM cursussen online. De reden is omdat de meeste rijinstructeurs dit prettiger vinden. Lekker vanuit je eigen huis of elders aan de cursus deelnemen door middel van bijvoorbeeld een laptop, tablet of zelfs een telefoon door middel van een internetverbinding.
Wij geven de cursus online via het programma Zoom. De cursist krijg dan van ons een link met een inlogcode en wachtwoord om aan de cursus deel te nemen. De cursist kan ook op zijn eigen IBKI account zien dat hij is aangemeld voor de cursus. Tijdens de cursus is wel het vereiste van het IBKI dat de cursist gedurende de hele cursus te zien en te horen is. En ook dat de cursist in een rustige omgeving zit, zonder storende omgevingsgeluid. Als de cursist de cursus heeft gevolgd dan wordt dat uiteraard bij het IBKI verwerkt.
Wil je deelnemen aan één of meerdere WRM-bijscholingscursussen klassikaal of online voel je vrij en meld je aan. En als je nog vragen hebt neem dan gerust contact met ons op.
Voordelen online bijscholing
Wij doen voornamelijk de bijscholing online omdat dat een aantal belangrijke voordelen met zich meebrengt:
- Geen reistijd om naar ons te komen.
- Vanwege geen reistijd ook geen reiskosten voor onze cursisten.
- Cursisten over het hele land kunnen zonder veel moeite deelnemen aan de cursus. En zelfs als ze toevallig in het buitenland zijn kunnen ze ook deelnemen aan de cursus.
- Geen risico dat een cursist besmet wordt met een virus zoals het coronavirus
WRM-Praktische Bijscholing
Naast de Theoretische Bijscholing moet de rijinstructeur ook een Praktische bijscholing volgen. Dat is een examen praktijkbegeleiding die afgenomen wordt door een examinator van het IBKI. Het is belangrijk dat je voor deze examen slaagt. Om te kunnen slagen voor deze examen is een goede voorbereiding essentieel.
Als rijinstructeur kun je je goed voorbereiden op verschillende manieren. Wij hebben drie verschillende cursussen waar je uit kunt kiezen om je voor het examen WRM-Praktijk Begeleiding voor te bereiden .
Cursus optie 1. Online cursus
We spreken online af. Bij deze afspraak behandelen we het IBKI-protocol met de bijbehorende scorevoorschrift van het protocol. Dit doen we in combinatie van een lesplan waarbij we bijvoorbeeld ook de IVK (instructievoorderings kaart) behandeld zal worden. Ook zullen we tijdens deze meeting verschillende onderdelen oefenen die je zal moeten toepassen tijdens je examen praktijkbegeleiding. Denk aan het geven van een goede uitleg, motivatie, doelstelling van de les die van plan bent om te gaan geven op je examen.
Cursus optie 2. Fysieke cursus
We spreken af op een locatie waar je met je lesvoertuig en eventueel ook met een leerling komt. Bij deze cursus gaan we trainen om de rijles te geven volgens de eisen van het IBKI protocol.
Cursus optie 3. Online en Fysieke cursus
Deze cursus optie is een totaal cursus. We gaan eerst online afspreken zoals hierboven bij cursus optie 1 staat beschreven. Vervolgens gaan we fysiek afspreken zoals hierboven bij cursus optie 2 staat beschreven.
Verlenging instructiebevoegdheid
De verlenging start op de datum na de verloopdatum van het huidige WRM-pasje. De rijinstructeur krijgt dan ook een nieuwe WRM-pasje toegestuurd. Zodra het ”oude” pasje is verlopen moet de instructeur het nieuwe pasje bij zich hebben als hij gaat rijlesgeven.
Gecertificeerd
Quick Licence is door het IBKI-gecertificeerde en door CCV-gecertificeerd. Wij zijn het adres voor WRM-bijscholing voor rijinstructeurs en nascholing voor vrachtwagenchauffeurs.
Vraag & antwoord
Wanneer word de cursussen gegeven?
Een WRM-cursus wordt meestal in de avond gegeven. Dat doen we omdat we hebben ervaren dat de meeste Rijinstructeur dit het prettigst vinden. Zo kan de rijinstructeur overdag gewoon nog rijles geven en in de avond even een paar uren bijscholing doen lekker vanuit huis. Dus dan hoef je als rijinstructeur niet speciaal vrij nemen en hoef je niet te reizen naar een klassikale locatie. Hierdoor geen inkomstenverlies en verlies door reistijd.
Telt de bijscholing mee?
Uiteraard telt de bijscholing mee. Wij zijn IBKI gecertificeerd. Dus als je de WRM-cursus bij ons hebt gevolgd dan wordt dit natuurlijk netjes verwerkt in het systeem van IBKI. Je kunt dit overigens ook altijd controleren door in te loggen op je eigen IBKI-account die je als rijinstructeur bij het iBKI hebt.
Wat heb je nodig om deel te kunnen nemen aan de online bijscholing?
Een apparaat met goede internetverbinding waarop het Zoom geïnstalleerd kan worden. Dat kan bijvoorbeeld op een PC, laptop, tablet en zelf smartphone. Echter raden we de smartphone af omdat het scherm daarop wat klein is. Je irritant moet swipen om een ander scherm te krijgen en de kans dat zoom ineens uitvalt ook groot is.
Hoe gaat de online bijscholing in zijn werk.
Je meld je aan voor de cursus. Vervolgens krijg je van ons een uitnodiging per e-mail. In de uitnodiging zit onder andere een link en inloggegevens om aan de cursus online te kunnen deelnemen. Als je dan op die link klikt kan het zijn dat je gevraagd wordt om zoom te installeren. Als zoom dan is geïnstalleerd dan lig je in met je inloggegevens.
Wat moet je bij je hebben tijdens de online theoretische wrm bijscholing?
Net zoals de klassikale wrm bijscholing moet je ook bij je online wrm bijscholing je rijbewijs en je WRM-bevoegdheidspasje bij je hebben. Tijdens online bijscholing moet er namelijk een print screen gemaakt worden waarop je hoofd en je pasjes te zien zijn die we naar IBKI moeten sturen. Ook kan het zijn dat er een controleur van IBKI inlogt in de cursus in het kader van een steekproef controle. Deze IBKI-controleur kan dan aan je vragen om je rijbewijs en WRM-bevoegdheidspasje te tonen, dus dat je die voor je camera moet houden.
Is het mogelijk om voor de dagdelen van de cursus afzonderlijk in te schrijven
Helaas niet. Een cursus bestaat uit meerdere dagdelen. Als je voor een cursus inschrijft moet je aan alle dagdelen van die betreffende cursus deelnemen op de datum die is vermeld bij de inschrijving. Als je je namelijk aanmeldt voor WRM-cursus dan word je bij het IBKI aangemeld voor de hele cursus. Afzonderlijk voor een apart dagdeel van een cursus aanmelden is niet mogelijk. IBKI staat dat niet toe.